Indkøbskurv

Kontakt butikken i Risskov på tlf. 86 13 14 77

Mere end 50 års erfaring med skum og stof

Danskproduceret skum - Oeko-tex

Samsovning

Sådan skaber du mere tryghed og nærvær for dit barn med samsovning

Måske har du hørt om det der samsovning. Det er en tendens, som vokser på de danske småbørnsfamilier, især førstegangsforældre, og mange prøver det af i perioder for bedre at kunne vurdere, om det er noget for dem.

Men hvad er det egentlig, og er der fordele og ulemper ved det? Hvordan fungerer det i praksis, og hvordan kan du lave en samsovningsseng? Alle de spørgsmål vil vi forsøge at besvare, så du kan få dem afklaret, inden du begiver dig ud på rejsen til vellykket samsovning.

Hvad er samsovning?

Samsovning er et begreb, der er genopstået i nyere tid, og det betyder egentlig bare, at forældre og børn, nyfødte såvel som større børn, sover sammen i samme seng. Og det er som sådan ikke noget, der har været tradition for i Danmark i de seneste 40-45 år, men det begynder langsomt at vende til det modsatte. 

I Danmark er samsovning ikke et nyt fænomen, men det har i en lang periode været gået i glemmebogen. Den danske kultur var præget af samsovning op til 1950’erne og 1960’erne. I løbet af 1970’erne blev det så udfaset. Børn fik deres eget soveværelse og seng, når de blev gamle nok, og ellers lå de i en tremmeseng i forældrenes soveværelse.

Dog har samsovning de senere år, vundet større og større indpas i de danske hjem. Mange forældre lader nu deres børn sove i forældresoveværelset – enten i deres egne senge eller i forældrenes. Det er for mange blevet en naturlig del af en stresset hverdag, at børnene får lov til at komme ind i sengen for at få forældrenes tryghed og nærvær.

3 fordele ved samsovning

Selvom samsovning er et populært fænomen, og der bliver forsket meget i det, er forskerne langt fra enige om, hvilke fordele og ulemper der er. Det medfører også, at anbefalingerne for sikker samsovning er forskellige fra land til land, samt at det, som for nogle er fordele, også kan ses som ulemper.

Fordelene, forskerne er enige om og altid nævnes i forbindelse med samsovning mellem børn og forældre, er:

 1. Mere tryghed og nærvær
  Når familien sover sammen, skaber hud mod hud-kontakten under søvn mere tryghed og nærvær for alle parter, som børnene nyder godt af i deres vågne timer.

 2. Frigivelse af oxytocin
  Stoffet oxytocin frigives, når man ligger hud til hud for både forældre og spædbørn. Oxytocin giver en følelse af velvære samt lykke og kan være med til at sænke stressniveauet, hvilket er det sundt for børns emotionelle og kognitive udvikling.

 3. Nemmere amning om natten
  Det letter oftest ammeprocessen, eller det at trøste barnet i løbet af natten, når man ikke først skal ud af sengen for at hente barnet. Det kan i sidste ende give dig mere søvn, og dit barn falder også hurtigere til ro igen.

Lav din egen seng til samsovning

Hvis alle i familien skal kunne sove behageligt i løbet af en hel nat, er det rart at have mere plads, end hvad en almindelig dobbeltseng giver. Derfor laver mange samsovningsfamilier i dag deres egne sengeløsninger.

En løsning kunne være at slå flere senge i standardmål sammen, som fx en dobbeltseng og to enkeltmandssenge i hver side. Men for at det skal kunne være en optimal løsning, kræver det, at der er en topmadras over alle sengene, så ingen kommer til at ligge i revnen, hvor sengene er samlet. Og uanset hvor længe du leder, findes der ikke standardiserede topmadrasser med de nødvendige mål.

Derfor er der mange, som vælger at bygge deres egen seng fra bunden. Det kan gøres på forskellige måder.

 • Læg madrassen direkte på gulvet
  Du kan få speciallavet en madras med lige præcis de mål, som er nødvendige til dig og din families behov. Den kan du ligge direkte på gulvet, og så er din seng klar til brug. Her skal du dog være opmærksom på at vælge en madras, der er behagelig nok, når den skal ligge direkte på gulvet. Derudover skal madrassen vendes og luftes regelmæssigt, så der ikke opstår fugt og mug på siden, der vender ned mod gulvet.

 • Byg din egen sengeramme fra bunden
  En anden mulighed er, at du bygger din egen sengeramme og dermed løfter madrassen fra gulvet. Her vil en speciallavet madras være nødvendig, så alle målene i sidste ende kan passe sammen. Til madrasser anbefaler vi altid at vælge koldskum, da det har stor elasticitet og en høj komfort. Det har også en lang holdbarhed, og derfor vil du ikke skulle ud og investere i en ny madras lige foreløbigt, hvis du vælger koldskum.
   
 • Fere senge sat sammen – kun én topmadras
  En sidste mulighed er selvfølgelig, som før nævnt, at bygge en seng ud af boxmadrasser med standardmål og få lavet en topmadras, der passer til. På den måde er der ingen, der behøver at ligge i smørhullet med fare for at ende på gulvet, og alle kan få en god nattesøvn.

Uanset hvilken løsning der er den rigtige for din familie, kan vi hos Skumhuset altid være behjælpelige med at lave madrasser til dit projekt.

Skumhuset hjælper dig med din samsovningsseng

Hvis du synes, det er et uoverskueligt projekt at lave en seng til samsovning, så må du ikke miste modet. Hos Skumhuset har vi mange års erfaring i at lave og levere skum til madrasser og hynder. Kontakt os gerne, hvis du har brug for hjælp til at lave madrassen eller topmadrassen til sengen. Vi har også vores egen systue, der kan sy betrækket til din ny madras for dig. Har du brug flere oplysninger og priser på vores forskellige skummaterialer, har vi samlet en prisliste her. Du kan ringe til os på tlf. +45 86 13 14 77 eller skrive til os på mail mail@skumhuset.dk. Du kan også udfylde vores kontaktformular, hvor du beskriver, hvad madrassen skal bruges til, hvor mange der skal sove i den, og hvor stor du ønsker den, så skal vi nok vende hurtigst muligt tilbage.